Aside

Hoe de juiste loopschoenen kopen?

Ik verval altijd een beetje in hetzelfde patroon:

  • Te lang lopen met dezelfde schoenen tot alles begint zeer te doen
  • Met veel tegenzin naar de loopschoenwinkel gaan
  • Uiteindelijk na veel gedraal dan toch DE schoen vinden
  • Verliefd worden op mijn nieuwe loopschoenen
  • Te lang lopen met dezelfde schoenen tot alles begint zeer te doen

Mijn verstand weet wel dat als mijn schoenen de 1000 loopkilometers naderen, het tijd is om ze te vervangen, maar ik zie er steeds tegen op. De hoofdreden is dat ik extreem moeilijke voeten heb en de zoektocht naar nieuwe loopschoenen een serieuze opgave is. Overpronatie, blijmen die aan een sneltempo vermenigvuldigen, blauwe & uitvallende teennagels, name it, I got it.

Door de jaren heen heb ik dan ook al wat loopschoenen versleten van alle soorten van de stevige, lompe schoen, tot corrigerende exemplaren en minimal running. Momenteel loop ik al meer dan een jaar rond op Adidasjes die er een pak halve marathons en een marathon hebben. Hoog tijd dus voor vernieuwing!

Er is wel iets speciaals aan mijn huidige Adidas Boost, namelijk het neutrale schoenen zijn. Vorig jaar belandde ik bij een sportarts na aanslepende problemen met mijn lies. Die verwees mij door naar Podokin en dat was het beste wat mij kon overkomen.

Hanne van Podokin is podologe en heeft mijn hele lichaam aan een grondig onderzoek onderworpen. Ik had eerder wel al footscans & loopanalyses gehad, maar dit was de eerste keer dat alles in detail werd opgemeten van de stand van mijn bekken tot de lengte van mijn benen en daar bleek het probleem te zitten. Ik heb een klein beenlengteverschil met een grote impact op mijn looptrainingen. Als je niet recht staat op je voeten, begint op den duur alles zeer te doen van je knieën tot je bekken. Dus ik kreeg een paar op maat gemaakte steunzolen, kocht mijn neutrale Adidassen, zag een paar weken af met wennen aan al die rare hobbels in mijn schoenen, maar liep nadien voor het eerst in jaren zonder veel pijn.

Dus als ik 1 tip kan geven in verband met hoe loopschoenen kopen, is het zeker deze: laat jezelf grondig onderzoeken! De testen in running centra zijn prima als je geen noemenswaardige problemen hebt. Maar als je op de sukkel bent, investeer in een consultatie met een podoloog. Het is niet goedkoop en steunzolen kosten rap 100€, maar had ik dit geweten ik had het al 10 jaar eerder gedaan.

Tip 2: zelf als je geen noemenswaardige problemen hebt, koop je schoenen niet eender waar, maar laat je adviseren in een Running Center, Runers Service Lab of een andere winkel waar ze zich specialiseren in loopschoenen. Ikzelf ga de laatste jaren naar Allonsius in Halle, opgericht door een voormalig Olympisch atleet en ze hebben daar engelengeduld en goed advies.

Tip 3: koop geen loopschoenen omdat ze mooi zijn. Een loopschoen moet alleen goed zijn en aangepast zijn aan jouw voeten. Ik heb al in de lelijkste basketsloefkes rondgelopen maar dat doeternitoe. Hoe mottig ze ook zijn, zolang ze maar goed zitten!

Dus voila, gisteren trok ik naar Allonsius en kwam ik buiten met de Saucony Ride, die deze morgen tijdens de Crossfit goed bevonden is. Ik kan er weer een paar maanden tegen! 🙂

saucony

Meer tips om loopschoenen te kopen kan je hier vinden en hier vind je de beste loopschoenen van 2016 tot nu.

Good luck! 🙂

Aside

Vakantieleesvoer

Een beetje off-topic, maar deze post had ik nog liggen van een vorige vakantie en is nu dus opnieuw actueel :). Deze boeken las ik vorig jaar in Maleisië en kan ik zeker aanraden voor de rest van het zomerverlof:

Alex van Pierre Lemaître

Alhoewel ik in mijn broek schijt als ik naar een horrormovie moet kijken, ben ik wel een grote fan van spannende boeken. Alex is een waanzinnige thriller die je van in het begin doet afvragen wat er toch aan de hand is met het hoofdpersonage. Het is een gruwelijk, meeslepend verhaal met een einde dat er knal op zit.

Heller van Michael Berg

Iets helemaal anders, erg Hollands en erg goed. Volgens het principe van Slumdog Millionaire: man in tv show blikt terug op zijn leven. Het gaat om een succesvolle self-made tv producent die 60 wordt en een drie uur durend live interview geeft. De hoofdstukken wisselen af tussen de tv-show en zijn verleden tot aan de climax van het verhaal. Het boek zit echt goed in elkaar en de spanning wordt zodanig opgebouwd dat je niet meer kan stoppen met lezen.

Dodelijk verlangen van Patrick De Bruyn

Ik had maar twee echte boeken mee, dus ik was aangewezen op de Tolino die gelukkig in de rugzak zat. Ik ben helemaal pro digitale snufjes maar niet met leesvoer. Ik hou nog altijd het liefst een papieren boek in mijn handen, de geur, de kaft, de bladzijden omslaan… Niets gaat boven the real deal, maar ok nu was ik wel content dat ik verder kon met de Tolino 😊.

Dodelijk verlangen stond er al op en het is een thriller van een Vlaams-Brabantse auteur uit Halle. Niets zo leuk als een boek met herkenbare plaatsen lezen en ik was aangenaam verrast. Aspe-achtige literatuur. Spannend en licht verteerbaar.

Meer leesvoer kan je hier vinden.

Aside

Hoe begin je aan een ultrarun?

Tja…. het is mijn eerste keer :). En als ik nog maar denk aan wat ik wil doen, schiet ik al in paniek. Het einddoel is te groot, te ver, te moeilijk, te onbekend, te….. Maar met panikeren ga ik niet ver komen. Dus besloot ik om het aan te pakken zoals ik beroepsmatig mijn projecten aanpak: cut it in pieces en maak een planning.

Dit ietwat geschift plan zit al jaren in mijn hoofd, dus ik lees gretig alle informatie die ik kan vinden over ultramarathons, ultralopers, loopschema’s enzovoort. Ik heb een halve bibliotheek aan loopboeken en ben geabonneerd op zowat elke nieuwsbrief en Facebook-groep die er bestaat over lopen. Als de dag ooit kwam dat ik dit effectief ging uitvoeren, had ik dan toch een vaag idee van hoe te beginnen.

Qua training ga ik tot aan de marathon starten met 4 x per week lopen en 3 crossfittrainingen. De 4 looptrainingen zijn onderverdeeld in een herstelloop, een intervaltraining, een tempoloop en een LSD (Long Slow Distance). Lopen & crossfittrainingen worden zoveel mogelijk gespreid over de week en minstens 1 dag volledige rust. Na de marathon is het de bedoeling om naar 5 x per week lopen te evolueren.

Mijn eerste milestones zijn het lopen van de afstanden die ik ken: 10 KM, 10 Miles, halve marathon, marathon (en dan zien we wel weer verder). Qua timing geeft mij dit nog 10 weken tot aan de halve marathon van Brussel op 2 oktober en 6 maanden tot aan de New Orleans marathon op 5 februari 2017.

Ik ga mij aan de “10% extra volume per week”-regel houden met elke 4e week een (relatieve) rustweek. Deze week zal ik starten met 22 weekkilometers, wat na 6 maanden volgens dit schema uitkomt op ongeveer 80 km / week. Meer dan voldoende om de marathon te kunnen uitlopen. Nadien heb ik dan nog een 6-tal maanden om aan 100 km / week te geraken. Sounds like a (crazy) plan no? 🙂

Voilà, tot zover het plan, nu de uitvoering.

Als er één ding is dat ik geleerd heb de afgelopen jaren, is dat alles staat of valt met een goede voorbereiding & regelmaat. De theorie klinkt goed maar de praktijk zal te lijden hebben onder excuses zoals te moe, te warm, te koud, teveel pijn, geen goesting, loopkledij in de was, te veel / te weinig gegeten…

Regelmaat is niet mijn sterkste kant, maar ik ken mijzelf een beetje en goede gewoontes brengen een mens al heel ver.

Mijn belangrijkste werkpunten zijn: genoeg slapen, gezond en op normale tijdstippen eten, niet teveel sociale activiteiten / afleiding / diners / … en al mijn trainingen inplannen. Een vrij saai, gedisciplineerd en monotoom leven dus, maar niets komt vanzelf :).

Als ik er nu niet aan begin, zal ik mijn droom moeten opbergen om voor mijn 35ste een ultrarun te lopen. Dus ik start gewoon en we zien wel waar ik uitkom :).

Aside

Toon je shoppingbuit van de afgelopen week #projectblogboek (Personal Shopping – deel 2)

#projectblogboek: Toon je shoppingbuit van de afgelopen week.

Toon de kleerkast uitgemest was en ik Marian had laten beloven dat er veel kledij ter vervanging ging komen, zetten we koers naar de Westland Shopping. Onmogelijk om parking te vinden. Eigenlijk ook niet zo een goed idee om een dagje personal shopping in te plannen twee weken voor kerst. Dat weten we dus ook weer.

OK, no problemo, op naar de Jeansland, een winkel met merken zoals Esprit, EDC, Cecil,…. Voor mij mijn comfortzone, voor Marian een uitdaging om mij in iets anders te krijgen dan een basic pulletje. In de auto bespreken we welke stijl ik uit wil en voor mij is het belangrijk om kledij te hebben waar ik mee naar klanten kan, maar met iets funky. Ik hou vooral van zwart en stoer en lucky me, dat past bij mijn wintertype.

We doen een toer van de winkel en dan krijg ik een hoop kledij mee en mag ik het pashok in. Eerlijk gezegd, ik zou zelf niets hebben gekozen van wat ik moet aandoen, maar ik heb mijzelf voorgenomen om alles te proberen. En dat kan ik iedereen aanraden!

Marian is efficiënt, snel en haar blik spreekt boekdelen. Als het lelijk is, zal je het direct weten :). Zilver is het perfecte accentkleur voor mij en ik krijg een hoop kledingstukken met glitters die tot mijn verbazing perfect passen. In minder dan een uur sta ik aan de kassa met een heleboel dingen met glinsters, kant en leer.

Van Jeansland gaan we naar Woluwe Shopping Center recht tegenover mijn werk. Marian denkt dat Desigual perfect is voor mij en ze blijkt gelijk te hebben. Ik ga met deze tas, enkellaarsjes, een tussenseizoensjaal, een wintersjaal en een megacool vestje naar buiten.

De totale buit van de shoppingdag ziet er zo uit:

IMG_8521.JPG

En daar ben ik heel gelukkig mee!!

Een personal shopper is niet goedkoop (50€ per uur en we zijn toch 6 uur bezig geweest), maar ik kan het iedereen aanraden!!! Het is super gemakkelijk, efficiënt, stressloos en je komt met stukken naar huis die echt bij je passen en je anders nooit zou uit de rekken nemen.

Aside

Ekilibre – Voor een persoonlijke verzorging

Ik heb een kop haar zoals ze bij ons zeggen. Mijn oma had een kop haar, mijn papa heeft een kop haar en ik dus ook. Een hoop dik, ontembaar, donker haar op mijn hoofd.
En daarbij horen dikke, zwarte, borstelige wenkbrauwen die dringend aan een entretien toe waren.
Ik had nog 2 Beauty Break bongobonnen liggen en Els van Ekilibre was zo lief om mij een gelaatsverzorging te laten kiezen ter waarde van de bonnen. Ik koos voor de Phyto-moment verzorging voor mensen met een gevoelige huid plus epilatie.

Ekilibre ligt in Nieuwerkerken, wat eigenlijk Aalst is en dus heel makkelijk bereikbaar is via de E40.

IMG_8496.JPG

Ekilibre wordt gerund door Els en Jeroen die de zolderruimte van hun huis hebben verbouwd tot een rustgevende verzorgruimte.

IMG_8498.JPG

IMG_8500.JPG

Els is echt een schat van een vrouw en met veel geduld legde ze mij het Phyto 5 principe uit dat bestaat uit een plantaardig productengamma, geïnspireerd op eeuwenoude Oosterse wijsheid (5 elementenleer) gecombineerd met verfijnde Westerse technologie.

De elementenleer gaat als volgt: Beweging en verandering worden beïnvloed door de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De vijf elementen vormen samen één geheel. Elke verstoring van de natuurlijke cyclus leidt tot uitputting, lichamelijke en/of mentale vermoeidheid. Je bereikt opnieuw totale harmonie als je element per element terug in evenwicht brengt.

IMG_8519.JPG

Voor mijn gelaatsverzorging nam Els uitgebreid haar tijd en legde ze mij bij elke stap uit wat ze juist deed en waarvoor het diende.  Met lymfedrainage en kleur- en lichttherapie komt je huidconditie in balans en wordt het innerlijke evenwicht hersteld. Alle producten zijn 100% natuurlijk en hadden zo een lekkere geur. Terwijl het kleimasker inwerkte op mijn huid, nam ze eveneens mijn benen onder handen die ’s avonds in Mechelen de Urban Trail moesten lopen. Ze smeerde er een verkwikkende gel op, die ik onmiddellijk bestelde wegens het verkoelende effect. Ik kreeg ook nog staaltjes mee voor na de jogging tegen zware benen en vermoeidheid. Na de verzorging nam ze de tijd om mijn bioritme te bepalen en gaf ze mij advies om de verzuring in mijn benen te gaan.

Kortom, als je eens echt wilt ontspannen en een persoonlijke behandeling wil, ben je zeker aan het goede adres bij Ekilibre!

Aside

Asics GEL Super J33 – Natural running op zijn best!

Een dikke twee weken geleden kreeg ik van Asics een pretty amazing kado, de nieuwe Asics GEL Super J33.

Asics

Of ik die even wou testen? Wel dan ben je bij mij aan het juiste adres :).

Ik heb de afgelopen jaren wel al wat loopschoenen versleten en door mijn huidige achillespeesproblemen zit ik wat in een impasse. Van de kiné mag ik voorlopig niet verder lopen met mijn huidige minimal running shoes (met 0 mm drop) en ik heb intussen zo een hekel aan mijn oude Brooks (te lomp, te zwaar) dat het niet lang meer gaat duren tot ze gedegradeerd worden tot vrijetijdsschoenen of rechtstreeks de vuilbak ingaan.

De schoenen van Asics waren dus werkelijk een geschenk uit de hemel. Ze combineren namelijk the best of both worlds: ze zijn superlicht (210 gram) en er is een heel drop van 6mm om mijn kuitspieren en achillespees te ondersteunen.

Natural running

Ondertussen zal je wel al weten dat ik fan ben van natural running.  De minimalistische schoenen bieden minder steun, demping en correctie dan de traditionele hardloopschoen en stimuleren op die manier een meer natuurlijke loophouding waarbij de loper over gaat van haklanding naar middenvoetlanding. Daar komt bij dat de voetspieren zelf ook meer getraind worden. Met de 33-serie heeft Asics nu ook dus minimalistische schoenen.

Fluid Axis

De schoenen zijn uitgevoerd met de innovatieve FLUID AXIS-technologie die een natuurlijke beweging van de voeten mogelijk maakt. De Fluid Axis bestaat uit een aantal groeven in de zool die de natuurlijke afwikkeling van de voet begeleiden. In de GEL-SUPER J33 is de positie en de richting van deze groeven aangepast. Dit is het beste te zien aan de groef over de lengte van de schoen die meer naar de buitenkant van de schoen geplaatst waardoor de schoen meer steun biedt aan de binnenkant van de voet. Wat de schoenen ideaal maakt voor overpronerende lopers die zich toch aan natural running willen wagen.

Asics

Pasvorm & uiterlijk

Wat meteen opviel is dat de schoen als gegoten zit. Vanboven zo goed als naadloos zodat er zeker niets gaat irriteren, binnenin zo zacht als een kussentje. De hele 33-serie is voorzien van een bredere neus die de tenen meer bewegingsvrijheid biedt maar voor mij was de neus nog niet breed genoeg. Ik heb graag dat mijn loopschoenen als sloffen zitten, maar ik hoop er op dat ze met de tijd steeds losser gaan zitten.

Verder is het ook nog eens een vreed schoon schoentje! Er is gekozen voor felle kleuren wat de schoenen gigantisch flashy maakt, vind ik zowiezo super en het is ook nog eens goed om op te vallen in het verkeer.

De praktijk

Maar over naar het praktische gedeelte. Ik ben er intussen al een paar keer mee gaan lopen, zowel op beton, kasseien als in het bos en ik heb er weinig slechts over te zeggen.

De schoen is echt ontzettend licht, flexibel en snel en dat is exact wat ik nodig heb :)!
Ik deed vorig weekend mee aan de Mechelen Urban Trail. En het moet gezegd, ondanks de stijve kuiten en de zeer aan mijn achillespees heb ik toch 10 kilometer in het stad, gebouw in, gebouw uit, trappen op en af en wel 1000 bochten aan 9km/uur kunnen lopen wat mij ongelofelijk verbaasde. De hele jogging lang was ik aan het denken dat ik wel eens onder het uur zou kunnen eindigen op een vlak parcours en dat maakt mij happy :).

Conclusie

Ik ben echt onder de indruk. Toen ik deze schoenen kreeg, dacht ik dat het al serieus toeval moest zijn, indien ze goed zouden zitten (gezien mijn loophistoriek vol blessures en pijntjes). Het tegendeel is waar. Ze zijn de perfecte tussenschoen voor de overschakeling van stabiele schoenen naar minimal running shoes met 0 mm drop. Ik denk dat ik toch nog een jaartje ga verder doen met de Asics GEL Super J33!

Aside

Asics Winterlooptips

Het wordt elke dag kouder en kouder. Ik ben geen koukleum en ik ga nog altijd in short en T-shirt naar buiten, maar voor mijn loopbuddy lijkt het wel alsof we op de Noordpool wonen :).

Mijn eerste pakketje van Asics bevatte handschoenen en een muts die ik dan ook met plezier door gaf aan haar om testen.Asics handschoenen

De handschoenen hebben de ideale dikte! Bij 0 graden zijn de vingertoppen in het begin wat koud, maar dit was na 10 minuten lopen opgelost. En dan komen deze handschoenen echt tot hun recht: niet te warm en een aangenaam stofje. Voorheen liep ze met fleece handschoentjes: die waren zeer aangenaam om mee te starten, maar een paar minuter later wou ze de handschoenen al achterlaten wegens te warm.

Deze Asics handschoenen zijn dus ideaal voor het koude weer en ik zou ze zelf nog wel aandoen :).

Asics muts

De muts daarentegen is te klein, precies een badmuts. Ik citeer: “Waarschijnlijk wordt deze muts gemaakt voor mannetjes met een klein, kaal hoofdje en niet voor vrouwen met veel haar”. Ze is grappig die loopbuddy van mij :).

Zeker als je je haar in een staart doet, is het echt niet comfortabel en redelijk lelijk. Geef ons dan maar gewoon een haarband, aangezien we toch genoeg haar hebben om de rest van ons hoofd warm te houden.

Meer informatie over de handschoenen en muts kan je hier vinden.

Nog wat winterlooptips van Asics om af te sluiten.

Het is altijd goed om je kleding af te stemmen op alle mogelijke omstandigheden zodat je je, ongeacht het weer, gewoon lekker voelt en je kunt concentreren op je prestaties.  Daarom is het handig “laagjes” te dragen. Bij tops kunnen de lagen worden ingedeeld in 3 hoofdelementen:
  • basislaag  – de onderste laag; deze draag je het dichtst op je huid
  • tussenlaag  – biedt extra warmte boven op de basislaag
  • buitenlaag  – deze beschermt je tegen de wind en de regen

Bij wisselvallig weer is het waarschijnlijk voldoende slechts 2 lagen te dragen. Je kan de complete combinatie van 3 lagen voor de koudste dagen van het jaar bewaren.
–> koude start  – bij koud weer trekken je spieren niet met dezelfde intensiteit samen als bij warm weer. Bovendien verbrand je in de kou meer koolhydraten en verbruik je zuurstof minder efficiënt zodat je sneller moe kunt worden.

Asics

Begin met een basis- en een tussenlaag en trek halverwege je training een laag uit om je lichaamstemperatuur te reguleren.
De basislaag is daarom het beste gemaakt van een ademende stof met voldoende ventilatie zodat je niet oververhit raakt zodra het weer warmer wordt.Als je hardloopt bij winderig weer, zorgt de grotere luchtweerstand ervoor dat je harder moet werken om je tempo vast te houden. En dat kan betekenen dat je meer gaat zweten.
Maar als het hard waait, heb je het ook sneller koud wanneer de wind in aanraking komt met het vocht op je huid. De basislaag moet van een sneldrogend materiaal zijn dat vocht afvoert van de huid, terwijl de buitenlaag je moet beschermen tegen weersinvloeden.
Niet alleen zweet maar ook regen kan je afkoelen en bovendien ongemak en schuurplekken veroorzaken doordat je in natte kleding loopt.  Als er regen wordt voorspeld, moet je buitenlaag zijn gemaakt van een waterafstotend materiaal zoals Softshell of Ripstop. In tegenstelling tot normale regenjassen zijn deze jacks speciaal ontworpen voor het hardlopen. Ze zorgen voor voldoende ventilatie en voeren zweet af van de huid om te voorkomen dat je oververhit raakt.